Da li verujete u horoskop ?
Da, u potpunosti
Redovno čitam i uglavnom se vodim savetima
Ne ali mislim da ipak tu ima nečega
Nipošto, to nema nikakve naučne dokaze
rezultati
PRATITE NAS

 

      

Top 3 najpopularnija modela patika svih vremena

starke patike

Patike su veoma popularna vrsta obuće koju nosi nemalo svaki čovek. Neki od nas ih nose više, neki manje, ali je jako teško u današnje vreme pronaći osobu koja ih ne nosi nikako. Kroz dugu istoriju od nastanka prvih patika do danas proizvedeno je, prodano i nošeno mnogo različitih modela ove vrste obuće. Neki su ostali više zapamćeni, neki manje, a neki se uspešno prodaju dugi niz godina. Najpopularniji modeli ove vrste obuće kod nas, ali i u svetu svakako su „starke“ i takozvane „ermaksice“. Za njima ne zaostaje ni jednostavan, klasičan model „adidas“ patika.

 

1. „Starke“ – najprodavanijie patike

 

Iako možda nama to danas ne zvuči logično budući da svi znamo kakve patike nose košarkaši, 1917. godine kompanija „converse“ prozvodnjom prvih starki, jednostavnih platnenih patika sa gumenim đonom pokušala je da se ugura na tržište košarkaške obuće. Do 1966. godine „starke“ su se proizvodile u dve boje: crnoj i beloj. Od te godine „converse“ ih počinje proizvoditi u najrazličitijim bojama kako bi se uklopile u timske boje raznih košarkaških timova.


U godinama koje slede osim tradicionalnih platnenih „starki“, na tržištu se pojavljuju i one napravljene od drugih materijala poput kože, džinsa, konoplje... Danas ih retko nose košarkaši, koji su prešli na modernije i još udobnije modele patika, ali su zato itekako popularni među tinejdžerima, ali i rokerima. Možemo slobodno reći da su one u poslednjih par decenija postale simbol rok kulture. Kao veliki ljubitelj ovog modela patika poznat je pevač i frontmen sarajevske grupe Crvena jabuka, Dražen Žerić Žera. U jednom intervjuu, Žera je izjavio da ih kupuje od još od davne 1979. godine.

 

2. „Ermaksice“ – patike koje ili volite ili mrzite

 

Kada je u pitanju „nike-ov“ „ermaks“ model patika sa malo izdignutim đonom čini se da prema njima nema ravnodušnih – ili ih volite ili ih mrzite. Prvi put se ovaj model patika našao na tržištu 1987. godine. U okviru naših prostora svoju popularnost je ovaj model patika prvi put stekao devedesetih godina prošlog veka. Pre sedam, osam godina na našim prostorima su „ermaksice“ ponovo postale jako popularne. Njihova izuzetno visoka cena na tržištu napravila je od njih neku vrstu statusnog simbola. Za razliku od „starki“ koje se povezuju sa rok muzikom i njenim ljubiteljima, „ermaksice“ se često dovode u vezu sa hip-hop i rep muzikom i njenim ljubiteljima.


Ljudi koji ih nose uglavnom ih hvale kao veoma udobne patike. Danas su one česta „radna obuća“ među konobarima koji veliki deo radnog vremena provode na nogama. Pojedini među nama ih nikako ne vole zbog toga što asociraju na nemile devedesete godine.

 

3. Klasičan model „adidas“ patika


Mada nikada nije dostigao nivo popularnosti kao „starke“ ili „ermaksice“, klasičan model „adidas“ patika nije ostao neopažen. Njegova jednostavnost, udobnost, kao i sposobnost da se uklapa uz veliki broj odevnih kombinacija omogućila mu je da se održi na tržištu. Malo je popularniji među muškarcima, nego među ženama. Prosečna cena ovog modela patika sasvim je pristojna. One se ne tržištu ne ističu preterano, ali su uvek prisutne i svom proizvođaču donose više nego odličan prihod.